♫ دنیــــــــــای موســـــــیقی ♫
موسیقی یک زبان بین المللی است برای ابراز احساسات آرزوهای نهفته و آشکار دلها

تكنيك هاي مورد نظر :
آپوگادو : ( خفه كردن صداي سيمها )
اين عمل به دو شيوه انجام مي گيرد
1- خف به وسيله كف دست راست 2 – خف به وسيله انگشت چهارم، در اين درس و در ابتداي قطعه اين تكنيك بوسيله انگشت چهارم ( حالت دوم ) اجرا مي شود

نكات مهم در اجراي اين تكنيك :
در اجراي اين تكنيك بايد دقت نماييد كه برخورد انگشت چهارم به سيم ها ، سريع و ظريف باشد نه با قدرت ، اگر در اين تكنيك با قدرت سيم ها را لمس كنيم باعث بوجود آمدن صداي اضافي از سيم ها مي شويم ( به دليل برخورد سيم ها با صفحه انگشت گذاري گيتار )
انگشت چهارم بايد سيم ها را فقط لمس كند ، به شيوه اي كه صداي مرتعش شده از سيم ها قطع شود و در ضمن صداي ديگري پس از برخورد انگشت چهارم به سيم ها شنيده نشود
شيوه زدن راسگوادو در شروع قطعه :
راسگوادو چهار تايي بدون ضرب آخر ( I ) و به جاي I از آپوگادو استفاده مي كنيم
ضربه گلپ :
گلپ تكنيكي حياتي در فلامنكو :
در زدن گلپ دقت كنيد كه صداي ايجاد شده توسط گوشت و ناخن دست ايجاد مي شود و ضربه گلپ نبايد صرفا توسط ناخن به گيتار اصابت كند
يكي از جلوه هاي بارز و زينت هاي موسيقي در فلامنكو ضربه گلپ مي باشد و درست اجرا كردن آن مي تواند كمكي شايان به درك مخاطب و برقراري ارتباط با موسيقي فلامنكو داشته باشد . پس در اجراي اين تكنيك نهايت دقت را به كار بريد
اجراي تكنيك لگاتو بر روي آكورد هاي ( سي بمل و لا ماژور ) :
قسمت اول ( لگاتو بر روي آكورد لاماژور ) :
گرفت آكورد با دو انگشت ( 1 و 2 ).لگاتو با انگشت 3 ( فرت سوم سيم 1 ) در ضرب ( 12 و ) :
توجه نماييد كه لگاتو در اين حركت مي تواند با انگشت چهارم نيز صورت پذيرد . براي لگاتو كردن توجه نماييد كه اين شيوه لگاتو كردن ( همزمان در ريتم و بر پايه كمپاس ) ، بايد بدون شتاب و دستپاچگي انجام پذيرد . هر گونه استرس در انجام اين حركت مي تواند قطعه را از كمپاس خارج كند
پس توصيه مي كنيم در اولين تمرين ، نواختن آهسته و با تمركز انجام گيرد . سعي كنيد قطعه و زمان لگاتو كردن را با تمرين ، در ذهن خود ثبت نماييد
قسمت دوم ( لگاتو بر روي آكورد سي بمل ) :
انگشت گذاري اصلي آكورد (سي بمل ) : انگشت 1 ( نيم پرده اول سيم 5 ) ، انگشت 3 ( نيم پرده سوم سيم 3 ) ، انگشت 4 ( نيم پرده سوم سيم 2 )
در هنگام لگاتو بر روي اين آكورد انگشت ( 1 ) در جايگاه اصلي قرار ندارد ، بلكه بر روي سيم يكم ( فرت 1 ) در ضرب ( 3 و ) لگاتو مي كند
توجه نماييد صداي لگاتو بايد تميز و واضح شنيده شود
چگونه صحيح تكنيك لگاتو صحيح اجرا كنيم ؟
در هنگام كوبش و كشش در اجراي اين تكنيك نبايد دچار هيجان و سرعت شد . توجه داشته باشيد كه اجراي سريع اين تكنيك آن هم براي دفعات آغازين باعث خستگي مفرط در انگشتان دست مي شود
 

قدرت تمام انگشتان اجرا كننده اين تكنيك بر روي دسته گيتار بايد در هنگام كوبش و كشش بايد با هم برابر باشد تا صداي مورد نظر از گيتار شنيده شود

طریقه نشستن، هنگام تمرین گیتار
 


براستی یکی از مهمترین نکات، قبل از نواختن حتی یک نت بر روی گیتار،طریقه نشستن به هنگام نواختن آن میباشد !

مشکل از اونجائی شروع میشه که ساعات تمرین شما افزایش پیدا کرده و بدنتان ساعتها در یک حالت فیکس قرار می گیرد.


اگر این حالت فیکس صحیح نباشد، بدون اینکه متوجه شوید در حال صدمه زدن به بدنتان هستید و در دراز مدت بدون شک نتیجه منفی آن را در ناحیه کمرتان احساس خواهید کرد.

یکی از نکات مهم ارتفاع صندلی شما میباشد که میبایست نسبت به قدتان آن را جوری اختیار کنید که اگر به هنگام نشستن، از نیم رخ خود را در آینه نگاه کنید، زانویتان در مقابل باسن تان قرار گیرد یا به عبارتی دیگر رانتان موازی با سطح زمین باشد.سپس با گذاشتن یک بالش به راحتی باسن خود افزوده و حدالمقدور باسن خود را در جلوی صندلی قرار بدهید و هم زمان از لم دادن، شل نشستن، قوز کردن و خم شدن بر روی گیتار برای دیدن دستانتان جداً خودداری کنید.


حال، سعی کنید که تمام عضلات بدنتان را از سر تا نوک پا چک کرده و با حضور ذهن حس کنید که تمامی آنها ریلکس و آرام هستند.


یکی از روشهای های نشستن، پوزیسیون کلاسیک میباشد. در این روش، زیر پای چپ خود یک زیرپائی گذاشته و گیتار را روی ران پای چپتان قرار میدهید، بصورتی که جعبه هارمونی بین دو رانتان قرار گرفته و دسته گیتار با سطح زمین کما بیش زاویه چهل و پنج درجه بسازد. این روش، بسیار روش مناسبیست ولی معمولاً در فلامنکو از آن استفاده نمیشود.

برای فلامنکو، روشی دقیقاً مانند روش کلاسیک وجود دارد، فقط با یک تفاوت، بدین طریق که، زیر پای چپ خود یک زیرپائی گذاشته ولی، پائین جعبه هارمونی گیتار را روی ران پای راستتان قرار میدهید، بصورتی که دسته گیتار با سطح زمین کما بیش زاویه چهل و پنج درجه بسازد. مسلماً بیدرنگ این سؤال پیش می آید که چرا از زیر پائی برای پای چپ استفاده میشود در حالیکه گیتار بر روی پای راست قرار دارد؟


جواب این است که اولاً در این حالت استقرار بدنتان بر روی صندلی به حد چشمگیری افزایش پیدا کرده، دوماً در این پوزیسیون عضلاتی که در پائین ستون فقراتتان قرار دارد و آن را محافظت میکند، ریلکس شده و به شما این اجازه را میدهد که ساعتها بدون آسیب رساندن به کمرتان به تمرین بپردازید. به عنوان مثال میتوان از سابیکاس استفاده کننده این پوزیسیون نام برد.

روش جدید دیگر در فلامنکو، روش ابداع شده توسط پاکو دِ لوسیا میباشد که امروزه همه آن را شناخته و از آن استفاده میکنند. در این پوزیسیون پس از نشستن صحیح بر روی صندلی، گیتاریست مچ پای راست خود را کمی بالاتر از زانوی پای چپ خود قرار داده و سپس گودیه پائین گیتار را روی ران پای راستش میگذارد.

پاکو دِ لوسیا، بزرگترین گیتاریست فلامنکو در قرن حاضر میباشد و طبیعتاً تمامی گیتاریستها [منجمله خود من] ، تحت تاثیر وی بوده و به درست یا غلط، دوست دارند که از او تقلید کنند .
شناخت ما در رابطه با گیتاریست های معروف در دنیا اکثراً سطحی میباشد، چرا که آشنائی ما با ایشان قالباً بر اساس موزیک، کنسرتها، فیلم و ویدئوهائیست که از آنان دیده ایم و آن چیزیکه در دسترس گوش و چشم ماست، قطره ایست از یک اقیانوس بیکران!


آن کنسرتی که شما می بینید و قلبتان را به شدت تکان میدهد، نتیجه سالها تلاش و ممارست بی وقفه است.


آن یک ساعت کنسرت، بی مبالغه حاصل هزاران هزار ساعت تمرین، تکرار، یاد گیری ، غم و شادی روزمره در زندگیست .


به همین دلیل آنچیزی را که مثلاً در کنسرتهای پاکو می بینید، مقصد (قطره) است نه راه (اقیانوس) !


متاسفانه پاکو مثل کره ماه بوده و پشت آن بر روی ما مخفی است. اینکه وی باینصورت گیتار میزند، به ما این تصور را میدهد که او همیشه و در همه حال و در همه جا اینگونه است و چون ما عاشقش شده ایم، بدون توجه از او تقلید کرده، مدام در این پوزیسیون گیتار نواخته و به سلامتی خود آسیب میرسانیم. این فرم، فشار زیاد و قابل توجهی به کمرتان آورده و در دراز مدت کمر درد انتظارتان را میکشد.


لازم به تذکر است که پاکو بسیار باهوش بوده و بی دلیل این فرم را ابداع نکرده است،چرا که این پوزیسیون راحتترین حالت برای کنسرت دادن میباشد، ولی او هیچگاه در منزل از آن استفاده نمیکند، با این وجود وی به علت کثرت کنسرتهایش از کمر درد در امان نبوده واز ابداع خود، خود نیز در رنج و اخیراً فرم نشستنش را تغییر داده است. پس میبایست از مسخ بودن به یک شخص معروف جداً حذر کرد و از تحلیل و بررسی مجدد نهراسید!!!

شما نیز دقت کرده و از تمرین در این فرم [پاکو دِ لوسیائی] در منزل واقعاً بپرهیزید.(ولی در کنسرت این فرم واقعاً بهترین است به شرط اینکه در انتهای هر قطعه پای راستتان را زمین گذاشته تا شروع قطعه بعد بتواند کمی استراحت کند، همزمان کمرتان نیز از فشاری که بر رویش میباشد آزاد گشته و ریلکس میشود).

به هنگام تمرین ، در صورت تمایل برای قرار دادن گیتار بر روی پای راست خود، بصورت صحیح روی صندلی نشسته، این بار زیر پائی را زیر پای راستتان گذاشته و سپس گودی گیتار را روی پای راستتان قرار دهید.


 

ازاین لحظه به بعد و در صورت صحیح بودن پوزیسیونتان یاد گیری و نواختن گیتار آغاز ميشود.

چگونه قطعاتمان را از یاد نبریم؟
 


برای جلوگیری چه باید کرد ؟ راه حل چیست؟ مدرس مشهور پیانو Theodor Leschetizky
به شاگرانش این نکته را میگوید که :
یک نوازنده باید بتواند از هر نقطه ای که بخواهد قطعه را شروع کند و درک بالایی از تمامی جزئیات قطعه داشته باشد و شیوه اتصال این جزئیات را بهم بداند-.
قطعه را در ذهن خود متصور شود و تمامی آنرا در ذهن بنوازد تا ببیند و درک کند که ذهن او چه چیزی از قطعه بر حافظه او ثبت نموده است بدون هیچ صفحه نوشته از نت و یا سازی بسیاری از مردم در خانه بدون توجه به صحت و درستی کار قطعه را مینوازند با استفاده از حافظه ناخودآگاهشان که این همان حافظه غیر قابل اعتماد و متزلزل میباشد.
گاهنا در خانه و به هنگام اجرا نوازنده در خود فرو میرود ( حس خلسه وار )و بصورت ناخود آگاه قطعه را اجرا میکند انشگتان او بدون هیچ تاملی تنها به مسیرشان ادامه میدهند تا قطعه به پایان برسد
بله مطمئنا محیط خانه برای شما راحت تر است ! اما هنگامی که حافظه خود آگاهتان فعال میشود آن موقع تازه باید بفهمید که انگشتان شما چه کاری را باید انجام دهند اما شاید در آن لحظه دیگر دیر باشد!
یک قطعه همانند تکه ای پارچه است که از تاروپودهای ظریف و متصل بهم بوجود آمده قطعه موسیقی نیز چنین است شما باید سعی کنید تا با ظرافت تمامی این تارهای ظریف را حس کنید تا در نهایت به کل اثر پی ببرید
شیوه تمرین و تقوبت حافظه:
یک تمرین بسیار عالی برای شروع کار
یک تمرین ساده گام دو ماژور را ( از سری گامهای سگوویا برای نوازندگان گیتار ) با سرعت پایین و با تمرکز بنوازید
سپس چشمانتان را ببنید
و بدون حرکت انگشتان فرض کنید انگشت دوم دست چپ شما فرت سوم سیم 5 را که نت دو میباشد میگیرد و انگشت i دست راست ضربه ای بر سیم 5 میزند حال صدای تولید شده را نیز تصور کنید و به همین منوال نت بعدی تا انتها در ذهن و با توجه به حرکت انگشتان وسیمها بنوازید.
مرحله پیشرفته:
اما در ادامه قطعه ای که تابحال عالی مینواختید را به همین طریق بنوازید ابتدا آکورد اول یا نت اول را نواخته سپس چشمانتان را ببندید و قطعه را در ذهن بنوازید با تجسم دسته گیتار و حرکات انگشتان دست چپ و راست و اینکه چه نتی میتوانیداگر در جایی دید نمیتوانید به کار ادامه دهید و از یادتان رفته به نت نگاه کنید اگر بازهم نتوانستید ساز را در دست بگیرید و آن قسمت را بنوازید سپس کار را دوباره ادامه دهید.
البته کاملا مشخص است برای بار اول شما باید بسیار آرام و با تامل انجام دهید اما بعد از مدتی میتوانید در سرعت اصلی قطعه این تمرین را انجام دهید.
شاید بایدبه جرات به این نکته شاره کرد که یک ساعت تمرین ذهنی برابر است با بیش از 2 ساعت تمرین فیزیکی و این تمرین در هرجای میتوان انجام داد زیرا نه یه موسیقی احتیاج است نه به هیچ سازی و بخاطر بسپارید تمرین ذهنی عملی است ابتدا دشوار پس با قطعات آسان تمرینات را انجام دهید.
 

در نهایت باید گفت شروع به هر کاری سخت است اما اگر به این فکر کنید که روزی خواهد رسید که دیگر انگشتان شما ذهنتان را کنترل نمیکند و نه هیچ عامل دیگر بلکه موسیقی از روح شما نشات میگیرد و این ذهن شماست که همه چیز را در کنترل دارد.

نکاتی عمومی در مورد گرفتن گيتار(سبک کلاسیک)

شاید مهمترین رکن در نوازندگی استیل صحیح میباشد. در نظر اول شاید موضع قابل ملاحظه ای نباشد اما استیل درست و متناسب با فیزیک بدنی نوازنده تضمینیست برای سالها نوازندگی بدون دچار شدن به بیماری های شایع در میان نوازندگان مانند گرفتگی عضلانی - کمر درد - آرتروز و غیره . بارها این نکته هم گوشزد شده است که نبایستی با دیدن استیل دست نوازندگان مشهور از آنان تقلید نمود بلکه در مرحله اول شما باید با شیوه صحیح نشستن و گرفتن گیتار آشنا شوید و بعد از مدتی میتوانید فرم دلخواه خود را بدست آورید. صندلی:
صندلی مورد استفاده بايد متناسب با طول ساق پا باشد؛بدين معنی که نه پاها از صندلی آويزان باشد
و نه اينکه در اثر کوتاهی صندلی پاها به طرف بدن تا شوند.
عدم استفاده از صندلی و یک جایگاه مناسب استیل صحیحی به شما نمیدهد و گاهی این عدم توجه باعث فشار بر دست چپ و راست و بالاخص برهم خوردت استیل دست چپ میشود که در آینده مشلات بسیاری را برای نوازنده بهمراه خواهد آورد.
 


 

زیرپایی: نقش زير پائی در اين مورد تعديل اين ارتفاع است که معمولا با قرار گرفتن به زير پای چپ ؛ استقرار فرورفتگی تنۀ گيتار را بروی پای چپ ممکن ميسازد.در ضمن ؛ اين قسمت از تنۀ گيتار نبايد از جانب لبۀ جلو يا عقب بروی پای چپ فشار وارد کند . البته در حال حاضر وسایل دیگری هم هست که مانند کاشن - که وسیله ای است که بر روی پای چپ قرار میگیرد و دیگر احتیاجی به زیر پایی نیست و گیتار را بر روی آن قرار میدهیم و یا وسایل نگهدارنده دیگر. چون استخوان بندی افراد متفاوته بنابراین طرز نشستن افراد با هم متفاوت هست و متناسب با بدن فرد اما باید توجه داشت که همیشه اصولی و تکنیکهایی وجود داره که برای همه یکسان و در این مورد هم صدق میکنه 2=گیتار رو بعنوان جزئی از بدنتون باید حساب کنید سعی کنید گیتار رو راحت دستتون بگبرید باهاش کلنجار نرید پای راست برای برای جادادن انحنای بزرگ تنۀ گيتار بايد به طرف راست متمايل شود ؛ و در ضمن به زير بدن هم کشيده شود ؛ که در اين حالت پای راست روی پنجه قرار ميگيرد و اين بصورتی که اگر مچ پا بطرف بالا کشيده شود ؛ براحتی بجای اول برگردد ؛ و اگر بطرف پائين فشار داده شود به آسانی بجای اول برگردد. چون نواختن گيتار در حالت سکون بدن صورت ميگيرد ؛ کمر بايد راست بوده و به هيچ طرفی تمايل نداشته باشد.در ضمن شانه ها در يک امتداد افقی قرار گيرند. موقعی که گیتار رو میگیرید باید قسمت بالای گیتار به قفسه سینه تکیه کند. تماس دست چپ با گيتار معمولا بصورتی است که انگشت شست با قسمت پشت دستۀ گيتار و سرانگشتان ديگر اين دست ؛ با سيمها تماس دارند. انگشاتون ( شست ) را جوری قرار داده که سر انگشت از لبه گیتار بالا نزند (تفاوت با سایر سبکها) شست جوری قرار بگیرد که براحتی مثل یه کالسکه بالا پایین بره انگشتان دست چپ منحنی وار ( چکشی ) بر روی سيمها خم ميشوند. قسمت جلو آرنج دست راست نيز بروی انحنای بزرگ گيتــــار قرار ميگيرد و همچنین فرم قرار گیری انگشستان بر روی سیمها نیز بسیار مهم میباشد ( در این مورد طی یک مطلب مفصل بحث خواهیم نمود )د در تمام حالات نوازندگی رعايت این نکات ضروريست : اول ـــ تمامی عضلات بايد غير منقبض باشند. دوم ــ بايد در کم کردن انرژی مصرفی سعی شود. سوم-سرتون رو هیچ موقع جلو خم نکنیذ چهارم- اگر هنگام نواختن درد را در انشستان و یا مچ و دیگر اندامتان حس کردید مطمئن باشید حاصل از استیل نادرست شما و یا فشار بیش از حد میباشد. براي كوك كردن گيتار روشهاي مختلفي وجود دارد از جمله استفاده از تيونر الكتريكي و...اما متداولترين و مهمترين آن اينست كه خود شما بتوانيد بدون استفاده دستگاهي و يا هر چيز ديگري گيتار خود را بصورت فرضي كوك كنيد چرا كه ممكن است مدتهاي بسياري گيتاري در دست بگيريد و هيچ يك از لوازم كوك كردن گيتار با شما نباشد آنوقت چيكار ميكنيد؟؟؟ در اين مبحث كوك كردن گيتار را بصورت فرضي به شما آموزش ميدهم در اين روش ممكن است گيتار شما بر اساس نتهاي دقيق موسيقي كوك نباشد مثلا بجاي اينكه سيم يك شما نت (مي) باشد در روش فرضي بروي نت (فا) يا هر نت ديگه اي كوك شود اما از انجايي كه در اين روش تمام سيمها بر مبناي سيم يك كوك ميشود بنابراين كوك صحيح و فرضي خواهيم داشت.مي دانيم كه سيمهاي گيتاردر حالت آزاد از بالا به پايين ( مي لا ر سل سي مي) ميباشد در اين روش ابتدا سيم يك خود را تا حدي سفت ميكنيم يا آنكه به همان حالت آنرا رها ميكنيم حال بر فرض آنكه سيم اول ما نت (مي) باشد سيم دوم را با سيم يك كوك ميكنيم به اينصورت كه انگشت خود را بروي فرت 5 سيم 2 قرار ميدهيم وسعي ميكنيم كه آنقدر سيم 2 را شل و يا سفت كنيم كه نتي كه بروي اين فرت قرار گرفته با سيم يك هم صدا شود( براي جلوگيري ازاحتمال پاره شدن سيم سعي كنيد اول سيم 2 رو شل كنيد و سپس به تدريج سيم را سفت كنيد تا نتي كه بروي اين فرت ثرار دارد با سيم 1 هم صدا شود) بعد از همصدا شدن نتي كه بروي فرت 5 سيم 2 قرار دارد با سيم يك , زمان كوك كردن سيم 3 بر اساس سيم 2 ميباشد كه در اين زمان شما انگشت خود را بروي فرت 4 سيم 3 قرار ميدهيد و سعي ميكنيد( بر اساس آنچه كه براي سيم قبل گفته شده ) نتي كه بروي اين فرت قرار گرفته شده را با سيم 2 همصدا كنيد.حال بعد از كوك كردن سيم سوم ما كه نت (سل) است , سيم 4 را بر اساس سيم 3 كوك كنيم كه در اين حالت انگشت خود را بروي فرت 5 سيم 4 قرار ميدهيم و سعي ميكنيم كه كه صداي اين فرت با صداي سيم 3 هم صدا شود در مورد سيم 5 نيز بعد از كوك كردن سيم 4 كه نت (ر) ميباشد انگشت خود را بروي فرت 5 سيم 5 قرار ميدهيم و سعي ميكنيم كه صداي اين فرت با صداي سيم 4 هم صدا شود و بعد آن نوبت كوك كردن سيم 6 ميباشد كه آنرا با سيم 5 كه نت (لا) ميباشد كوك كنيم با اين صورت كه انگشت خود را بروي فرت 5 سيم 6 قرار ميدهيم و سعي ميكنيم كه صداي اين فرت با صداي سيم 5 همصدا شود بنابر اين سيم 6 ما نيز كه نت (مي) ميباشد نيز كوك ميشود .در صورتي كه ميخواهيد كوك دقيقي داشته بايد سيمها را بطور دقيق كوك كنيد چرا كه اگه يك سيم را اشتباه كوك كنيد از آنجايي كه اين سيم مبنايي است براي كوك كردن سيمهاي ديگر بنا براين, كوك نادرستي خواهيم داشت – تاكيد ها را چگونه متوجه شويم ؟ در هر كمپاسي كه مي شنويد صداي ضرب هاي قوي و تاكيد ها ، همانگونه كه از تعريفش بر مي آيد از صداهاي ديگر بلند تر شنيده مي شود . اين صداي بلند امكان دارد توسط كاخن ، پالماس و يا هر دو ي آنها ، به گوش برسد 2 – هنگامي كه كمپاس از سر ضرب شروع نمي شود چگونه با شمارش شروع آن را پيدا كنيم ؟ حال امكان دارد در يك زمان كمپاسي در حال پخش و ما بخواهيم با شمارش ضرب آن را پيدا كنيم ؟ در اين حالت را حل مناسب را توضيح مي دهيم براي سهولت كار در شناخت شمارش كمپاس كافيست كه شمارس كمپاس را به دو بخش تقسيم كنيم در شش ضرب اول كمپاس صداي تاكيد ها با فاصله زماني بيشتري شنيده مي شود ( هر سه ضرب ) و در شش ضرب دوم فاصله زماني تاكيد ها كمتر ميباشد ( هر دو ضرب يا تك ضرب ) پس در نتيجه بهترين راه براي پيدا كردن ضرب كمپاس قسمت دوم ( شش ضرب دوم ) مي باشد در كمپاس سنتي در بخش دوم صداي تاكيد ها يك ضرب در ميان شنيده مي شود يعني ضرب هاي 6 ، 8 ، 10 در كمپاس مدرن در بخش دوم تاكيد ها در ضرب 7 و 8 پشت سر هم و ضرب 10 با يك ضرب فاصله تاكيد مي شود با اين روش شمارش به سادگي و به دور از هرگونه پیچیدگی مي توانيد سر ضرب كمپاس را پيدا كرده و نواختن خود را با آن تطبيق دهيد توضيح اوليه : فرق اين سولئا با سولئا (اول) اضافه شدن تكنيك هاي جديد در فالستا ها ( لگاتو) و تغير در نواختن يامادا ها با حفظ چهارچوب (سولئا اول ) مي باشد يامادا : »»دانلود : يامادا ( سولئا دوم ) ( شروع قطعه ) استفاده از تكنيك لگاتو و رعايت اصول اين تكنيك : 1- لگاتو : كشيده شدن صداي يك نت بر روي نت بعدي اين تكنيك در شروع فالستا اول به كار برده مي شود . در انجام دادن اين تكينيك بايد به موارد زير توجه داشته باشيد در هنگام كوبش و كشش در اجراي اين تكنيك نبايد دچار هيجان و سرعت شد . توجه داشته باشيد كه اجراي سريع اين تكنيك آن هم براي دفعات آغازين باعث خستگي مفرط در انگشتان دست مي شود قدرت تمام انگشتان اجرا كننده اين تكنيك بر روي دسته گيتار بايد در هنگام كوبش و كشش بايد با هم برابر باشد تا صداي مورد نظر از گيتار شنيده شود فالستا اول : »» دانلود ( فالستا اول ) استفاده از تكنيك p به همراه لگاتو : 2- رعايت دقيق تكنيك p : در اين تكنيك كه با انگشت شصت نواخته مي شود ، مچ دست راست كمي به سمت بيرون متمايل مي شود و شصت به سمت داخل متمايل مي گردد نكته : ضربه اي كه با انگشت شصت به سيم وارد مي شود با يد به شكلي نواخته شود كه صداي ايجاد شده را گوشت دست به پشتوانه ناخن دست ايجاد كند ضربه p تركيبي از فشار وارد شده با گوشت شصت و در نهايت اصابت ناخن به سيم مي باشد »» دانلود : فالستا دوم »» دانلود : فالستا سوم ( از كنار ) »» دانلود : فالستا سوم ( از روبرو ) فالستا سوم : استفاده از تكنيك p و i دراين نوع آرپژ انگشت شصت همانند تكنيك p عمل ميكند و انگشت I به طرف داخل مايل مي شود و با قسمت كناري انگشت ضربه زده مي شود »» سولئا دوم ( اجراي كمپاس ) »» دانلود استفاده از راسگوادو 6 تايي در سوئا اول راسگوادو به صورت چهار تايي اجرا شد ( e.a.m.i ) . در سولئا دوم به صورت شش تايي (e.a.m.i.i.i) اجرا مي شود . اجراي اين راسگوادو در اين دستگاه بسيار تفكيك شده مي باشد و ضربات شما بايد بدون كمك گرفتن از كف دست ، به صورت شلاقي به سمت سيم ها پرتاپ شود »» سولئا دوم ( اجراي كمپاس آخر ) »» دانلود -------------------------------------------------------------------------------- نکات قابل توجه : 1- درس های در نظر گرفته شده برای آموزش : شیوه نواختن صحیح دستگاه های فلامنکو بر پایه کمپاس و اصول نوازندگی گیتار فلامنکو در دستگاه های سولئا ( solea) ، تانگو ( Tango) ، رومبا ( Rumba ) ، سگریاس ( segerias) ، آلگریاس ( Alegrias ) ، گوآخیراس ( guajiras ) و بولریاس ( Bulerias ) می باشد که در حدود 20 جلسه ادامه خواهد داشت 2- کتاب های مورد نظر : این دروس از روی کتاب های آموزش گیتار خوان مارتین و کتاب 42 قطعه خوان مارتین تهیه و تنظیم شده است که به علاقه مندان به یادگیری گیتار فلامنکو توصیه می کنیم این کتاب ها را تهیه کنند این کتب در اکثر کتاب فروشی معتبر در ایران موجود می باشد ( آموزش گیتار خوان مارتین ) و ( 42 قطعه از خوان مارتین ) ، هر دو کتاب ترجمه و تالیف فرزاد امیرانی علاقه مندان به یادگیری نوازندگی در سبک فلامنکو با پیگیری ، تمرین و دقت در این مطالب می توانند به سطح مطلوبی از نوازندگی برسند آموزش مقدماتی نوازندگی گیتار در سبک فلامنکو ( قسمت اول . سولئارس ) آموزش گیتار خوان مارتین درس اول نکات قسمت اول : 1 – کمپاس سولئا : ( مدرن و سنتی ) 2 – سولئا 1 ( خوان مارتین ) بدون کمپاس 3 – فالستا اول ( سولئا 1 ) ( خوان مارتین ) ( همراه با کمپاس ) 4- یامادا و کمپاس اول ( سولئا 1 ) ( خوان مارتین ) ( همراه با کمپاس ) کمپاس در سولئا : »» دانلود : کمپاس سولئارس ( صوتی ) به طور كلي كمپاس ها در غالب دو فرم اجرا مي شود 1 – سنتي : فرم اصلي كمپاس مي باشد ، كه ضرب هاي قوي در آن روي ضرب هاي 3 ، 6 ، 8 ، 10 و 12 مي باشد › › › › › 1 . 2 . 3 . 4 . 5 .6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 2 – مدرن : تفاوت كمپاس مدرن با سنتي در ضرب 6 مي باشد . به اينگونه كه ضرب ششم قوي زده نشده و به جاي آن ضرب هفتم را قوي مي زنيم . پس ضرب هاي قوي در كمپاس مدرن در ضرب 3 ، 7 ، 8 ، 10 و 12 شنيده خواهد شد › › › › › 1 . 2 . 3 . 4 . 5 .6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 شمارش كمپاس در تئوري و نوشتار ، از ضرب يك شروع مي شود ، در صورتي كه هنگام همراهي ضرب 12 ضرب مبدا قرار مي گيرد › › › › › 12 .1 . 2 . 3 . 4 . 5 .6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 علامت آكسان ( نشان دهنده تاكيد ) ( منظور از تاكيد ضرب قوي مي باشد ) › »» دانلود : سولئا 1 ( خوان مارتین ، بدون کمپاس ) يا مادا و كمپاس اول : ( همراه با کمپاس ) »» دانلود ( تصویری ) تكنيك هاي لازم براي اجرا : 1- ضربه زدن با انگشت ( i) يا ( a و m ) : نكته مهم درضربه زدن ( I ) يا ( a و m ) ، نواختن نه محكم ضربه زدن مهمترين نكته در ضربه شلاقي ( i ) مي باشد در اين حركت انگشت ( i ) به صورت شلاقي به سمت سيم ها پرتاب مي شود . بايد دقت كنيد در اين حركت ، براي قدرت بيشتر در ضربه زدن از گير دادن انگشت به كف دست استفاده نكنيد . سعي كنيد به طور كلي از مفصل انگشت براي قدرت ضربه استفاده كنيد . اينگونه تمرين كردن باعث ورزيده شدن انگشتان براي اجراي تكنيك هاي آينده مي گردد . به طور مثال براي اجراي تكنيك راسگوادو پيوسته احتياج به قدرت مناسب در مفاصل انگشتان خواهيد داشت و با گير دادن انگشت به كف دست قادر به انجام صحيح آن نخواهيد بود ( اين تكنيك در زمان مورد نظر توضيح داده خواهد شد ) 2 – راسگوادو ( تكنيكي حياتي در نواختن قطعات و انتقال درست حس موسيقي فلامنكو به شنونده ) حركت متوالي انگشتان ( e ، a ، m ، i ) راسگوادو نام دارد . دقت كنيد كه اين حركات بر پايه توضيحاتي كه در بالا ذكر شد بايد انجام شود . به خصوص نكته مهم گير ندادن به كف دست توجه داشته باشيد در اجراي اين تكنيك تمامي انگشتان همزمان نبايد به سيم ضربه بزند و تفكيك بودن ضربات حائز اهميت است چگونه تفكيك شده ضربه بزنيم ؟ مترونم ، ضرب پا و شمارش با ثانيه هاي ساعت . به اينگونه كه با هر ضرب يكي از انگشتان را بدون حركت مچ دست به سمت سيم پرتاب مي كنيم در انتهاي يامادا با حركت انگشت p بر روي سيم ها دو آكورد به صورت متناوب صدا در مي آيد . نكته مهم در اجرا اين آكورد ها بايد دقت شود كه فقط نت هاي خواسته شده به صدا درآيد مثلا در آكورد مي ماژور چهار سيم زير گيتار را به صدا در مي آوريم و دو سيم بالا به صدا در نمي آيد فالستا اول : »» دانلود ( همراه با کمپاس ) نكات مهم در نواختن فالستا اول : 1 - رعايت دقيق تكنيك p : در اين تكنيك كه با انگشت شصت نواخته مي شود ، مچ دست راست كمي به سمت بيرون متمايل مي شود و شصت به سمت داخل متمايل مي گردد نكته : ضربه اي كه با انگشت شصت به سيم وارد مي شود با يد به شكلي نواخته شود كه صداي ايجاد شده را گوشت دست به پشتوانه ناخن دست ايجاد كند ضربه p تركيبي از فشار وارد شده با گوشت شصت و در نهايت اصابت ناخن به سيم مي باشد تفاوت ضربه p در كلاسيك و فلامنكو : در فلامنكو صدايي كه توليد مي شود توسط گوشت انگشت شصت است نه ناخن آن اما در گيتار كلاسيك صداي ايجاد شده توسط شصت ، با ناخن مي باشد 2 – آرپژ ( p . i) : دراين نوع آرپژ انگشت شصت همانند تكنيك p عمل ميكند و انگشت I به طرف داخل مايل مي شود و با قسمت كناري انگشت ضربه زده مي شود

ارسال در تاريخ جمعه 13 آبان 1390برچسب:آموزش مقدماتی گیتار ( سبک فلامنکو) , توسط A Hasan Beigi

صفحه قبل 1 صفحه بعد